fbpx

Hormonski kaos med 35. in 55. letom

Z Juretom sva se dogovorila, da tokrat jaz prevzamem pobudo za nov blog in zato bo tema nekoliko drugače obarvana kot običajno.

Hormonska nihanja in spremembe so neizogibni spremljevalci našega življenja in pogosto imajo na nas večji vpliv kot si upamo priznati. Moje potovanje skozi hormonski kaos se je tako začelo že pred 40. letom, ko sem po daljših obdobjih odsotnosti menstruacije in nenehnih težavah s spanjem ter spominom, odkrila resnično razsežnost hormonskih vplivov, ki so me spodbudili k poglobljenemu raziskovanju tega pomembnega življenjskega obdobja. Če si v obdobju med 35 in 55 let te bo vsebina morda zanimala. K branju vabljeni tudi moški predstavniki, saj boste morda lažje razumeli kakšne spremembe čakajo vašo najdražjo.

Moja zgodba

Pri meni so se daljša obdobja brez menstruacije pojavila že leta 2020, torej še pred 40. letom. Sprva temu nisem posvečala veliko pozornosti, čeprav sem pogosto »zakuhala«, moje nenehno slačenje in oblačenje pa je postala že dnevna praksa. Lansko pomlad pa sem po izjemno močni zadnji krvavitvi, menstruacijo popolnoma izgubila.

Ponoči sem težko spala, nekako mi je uspelo le, če sem si na vzglavnik položila zamrznjeno vrečko za obkladke, ter prižgala ventilator. Težave sem imela tudi s spominom, saj pogosto nisem našla prave besede, bila sem razdražljiva in moje razpoloženje je močno nihalo. Poleg tega sem bila kljub zdravemu življenjskemu slogu vsesplošno zelo utrujena, precej so mi izpadali lasje in bil sem brez prave energije. Najprej sem vse skupaj pripisovala stresnemu družinskemu dogajanju in vsem ostalim spremembam in se občasno šalila na svoj račun, da sem očitno že v meni.

Diagnoza

Ko sem dopolnila 42 let, sem tako dobila diagnozo prezgodnje menopavze. Moja vrednost folikle stimulirajočega hormona (FSH) je bila 144 IU/L, kar je precej nad mejno vrednostjo 30 ali 40 IU/L, ki običajno kaže, da ženska vstopa v menopavzo ali je že v njej. Med menopavzo namreč jajčniki postopoma prenehajo proizvajati estrogene, zaradi česar raven FSH naraste, saj hipofiza poskuša spodbuditi jajčnike k večji produkciji estrogena.

Vse naštete težave so me tako spodbudile k raziskovanju in iskanju tovrstnih informacij. In šele kasneje sem doumnela razsežnosti hormonskega vpliva in sprememb, ki v tem obdobju lahko doletijo žensko. Drži, da to stanje ni nekaj novega, da so s tem živele že tudi vse pretekle generacije, a dejstvo je, da je danes precej drugačna življenjska dinamika kot 50 let nazaj. Naprimer moja babica in moja mama, sta pri mojih letih imeli že praktično odrasle in skoraj samostojne otroke. Moja babica je pri 43 letih že prvič postala babica. Jaz pa sem v menopavzi, medtem ko sin še ni dopolnil 10 let. Zato menim, da  je raven energije, vitalnosti in kakovost življenja današnje ženske v obdobju menopavze še toliko bolj ključnega pomena. Hkrati pa je priporočljivo, da o tej tematiki ozaveščamo tudi partnerja, saj mu bo tako lažje razumeti in sprejeti vsa nihanja, ki s tem pridejo.

In ker je velik del najinih strank ravno v tem življenjskem obdobju (od 35 do 55 let), sem se odločila da zgoščeno zberem nekaj informacij, ki vam bodo morda olajšale to razgibano obdobje.

Perimenopavza

Hormonski kaos (perimenopavza) se običajno začne 4 do 8 let pred izgubo mentruacije in menopavzo. V tem času ženske doživljamo različne simptome, ki so posledica nihanj v hormonskih ravneh, zlasti estrogena in progesterona, ki pa običajno ne nihata enakomerno skozi dan oz. časovno obdobje, zato je diagnosticiranje včasih precej oteženo.

Menopavza

Menopavza je naravni biološki proces, ki označuje konec reproduktivnega obdobja ženske. Čeprav je menopavza dobro znana po simptomih, kot so vročinski valovi in nočno potenje, obstaja cela vrsta drugih, manj znanih simptomov, ki so pogosto prezrti ali napačno diagnosticirani. Pomembno je razumeti, da menopavza poteka različno pri vsaki ženski. Vsako telo je unikatno in tudi odzivi na simptome menopavze se med ženskami lahko precej razlikujejo razlikujejo. Običajno menopavza nastopi okrog 50.leta, pri 1% žensk še pred 40. letom, pri 5% žensk pa med 40 in 45 letom.

Najbolj znani simptomi

• Vročinski valovi: Občutki nenadne toplote v zgornjem delu telesa, ki lahko trajajo od nekaj sekund do nekaj minut.
• Nočno potenje: Intenzivno potenje in vročina ponoči, ki lahko moti spanec.
• Neredne menstruacije: Spremembe v frekvenci, intenzivnosti in trajanju menstrualnega ciklusa.
• Brain Fog (motnje koncentracije): Ta simptom vključuje težave s spominom, težave pri osredotočanju in zmedenost.
• Suhost nožnice: Zmanjšanje vaginalne vlage, ki lahko vodi do nelagodja in bolečine med spolnim odnosom. Pogosta ponavljajoča vnetja spodnjih sečil.
• Razpoloženjska nihanja: Spremembe razpoloženja, vključno z depresijo, anksioznostjo in razdražljivostjo.
• Izpadanje las: Estrogen ima ključno vlogo pri rasti las, vpliva na njihovo število v anageni fazi, hitrost rasti in debelino. Tanjšanje las, počasnejša rast in večje izpadanje.
• Povečanje telesne teže in predvsem nabiranje maščobe okrog pasu kar je posledica upočasnitve presnove in hormonskih sprememb, ki vplivajo na razporeditev telesne maščobe. Zmanjšana proizvodnja estrogena povzroča, da se maščoba bolj kopiči v predelu trebuha namesto na bokih in stegnih, kot je to značilno v reproduktivnih letih.

Manj znani simptomi

Obstajajo tudi drugi, manj znani simptomi menopavze, ki lahko vplivajo na kakovost življenja.
• Frozen Shoulder (zamrznjena rama): To je stanje, pri katerem pride do bolečine in omejene gibljivosti ramenskega sklepa. Raziskave kažejo, da se lahko pojavi kot posledica hormonskih sprememb med menopavzo.
• Srčne palpitacije: občutimo jih kot močnejše in hitrejše razbijanje srca ali preskakovanje srčnega utripa in so posledica nihanja estrogena v telesu, kar povzroči destabilizacijo srčnega utripa.
• Utrujenost: Občutek stalne utrujenosti ali pomanjkanje energije, ki ni povezan s fizično aktivnostjo.
• Tinitus: Zaznavanje zvonenja ali drugih zvokov v ušesih, ki niso posledica zunanje stimulacije. Čeprav tinitus ni pogosto povezan z menopavzo, lahko hormonske spremembe vplivajo na pojav tega simptoma.
• Vertigo: Občutek vrtoglavice ali vrtenja, ki lahko vpliva na ravnotežje. Vertigo je lahko posledica sprememb v notranjem ušesu, ki so povezane s hormonskimi nihanji.
• Spremembe v koži: Koža lahko postane tanjša, suha in manj elastična. Prav tako so možne spremembe v pigmentaciji.

Kako si lahko pomagaš?

Res ima velik vpliv tvoja genetika, a ogromno lahko narediš tudi sama. Vsekakor je najboljša preventiva in zgodnja priprava, ter uravnotežen lifestyle. A zagotovo ni nikoli prepozno. Kje začeti?

Dr. Mary Claire Haver priporoča 3 glavne smernice za obvladovanje simptomov menopavze:

Sicer je zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva., kar ji omogoča, da se osredotoča na zdravje žensk skozi različne življenjske faze, vključno z menopavzo. Znana pa je tudi po svojem delu, ki se osredotoča na povezavo med prehrano in zdravjem žensk, zlasti med menopavzo.

Minimalni vnos 25g vlaknin na dan: Priporoča se prehrana, bogata z vlakninami, da se podpre zdravje prebavnega sistema, ki med menopavzo pogosto povzroča težave. Vlaknine pomagajo uravnavati ravni krvnega sladkorja, podpirajo zdravje srca z zniževanjem holesterola in prispevajo k ohranjanju zdrave telesne teže s povečanjem sitosti.

Omejitev dodanega sladkorja: Svetuje se omejitev vnosa dodanega sladkorja v pripravljenih živilih in alkoholnih pijačah na manj kot 25 gramov na dan. To pomaga nadzorovati vnos kalorij in lahko zmanjša tveganje za razvoj inzulinske rezistence in drugih metabolnih težav. Osredotočanje na to lahko pomaga omiliti nekaj povečanja teže, ki je pogosto med menopavzo.

Trening moči vsaj 2x tedensko: Redni trening moči je ključen za vzdrževanje mišične mase, ki naravno upada s starostjo. Trening moči ne pomaga le pri ohranjanju mišične moči in gostote kosti, ampak prispeva tudi k boljšemu metabolnemu zdravju in lahko lajša nekatere simptome menopavze, kot so bolečine v sklepih in povečanje telesne teže.

Vključitev teh praks lahko znatno izboljša kakovost življenja med menopavzo, pomaga obvladovati simptome in zmanjšati tveganje za dolgoročne zdravstvene težave, povezane s to življenjsko fazo.

To bi bilo za prvi prispevek na to temo dovolj …  V kolikor si se kje našla, se vseeno zavedaj, da lahko podobni simptomi, kot sem jih naštela v tem blogu, kažejo tudi na druge zdravstvene težave. Če opaziš te simptome, se pogovori in posvetuj s svojim zdravnikom. Prava diagnoza in nasvet strokovnjaka sta ključna za pravočasno ukrepanje in skrb za tvoje zdravje.

Če pa potrebuješ pomoč pri spremembi življenjskega stila in vključitvi gibanja in treningov za moč v svoj urnik, veš kje naju najdeš!

Se vidimo v gymu, Tina

 

avtor: Tina Kapelj Kovačič

 

PREBERI TUDI PRETEKLE PRISPEVKE