fbpx

Mobilnost in gibljivost

Ko smo mlajši, pogosto mislimo, da bomo za vedno ostali tako gibljivi in močni. Ko pa dosežemo srednja leta, postane jasno, da naše telo potrebuje posebno pozornost. Med 35. in 50. letom starosti je ključnega pomena, da se osredotočimo na mobilnost in gibljivost, še posebej, če redno vključujemo vadbo za moč v svojo rutino. Zakaj? Raziskave kažejo, da lahko pravilna kombinacija teh komponent pomaga pri ohranjanju funkcionalnosti, preprečuje poškodbe in podaljšuje aktivno življenje.

Zakaj sta mobilnost in gibljivost pomembni?

1. Preprečevanje poškodb: Tako kot je pomembno, da pred dirko avto segrejemo, je tudi za naše telo ključno, da ga primerno pripravimo na fizično obremenitev. Povečana gibljivost in mobilnost pripomoreta k zmanjšanju tveganja za nastanek poškodb, saj omogočata pravilnejše izvajanje gibalnih vzorcev.
2. Boljša funkcionalnost: Z leti se naše telo prične spreminjati. Sklepi postanejo manj prožni, mišice pa izgubijo del svoje elastičnosti. S poudarkom na mobilnosti in gibljivosti pa lahko te procese upočasnimo in ohranimo visoko stopnjo funkcionalnosti.
3. Izboljšana učinkovitost pri vadbi: Večja gibljivost in mobilnost pripomoreta k boljši izvedbi vaj in s tem k boljšim rezultatom vadbe za moč.

Kako se gibljivost razlikuje od mobilnosti?

Gibljivost se nanaša na sposobnost mišice, da se raztegne, medtem ko se mobilnost nanaša na sposobnost sklepa, da se premika skozi polni obseg gibanja. Obe komponenti sta ključni za optimalno funkcionalnost, vendar ju je treba obravnavati ločeno.

Kako vključiti mobilnost in gibljivost v rutino vadbe za moč?

1. Dinamično ogrevanje: Pred začetkom vadbe za moč je priporočljivo izvajati dinamično ogrevanje. Vključuje gibanja, kot so izmahi z nogami, kroženje z rokami in dinamično raztezanje. Ti gibi povečajo telesno temperaturo, izboljšajo pretok krvi v mišice in povečajo obseg gibanja sklepov.
2. Vključitev vaj za mobilnost: Pri izvajanju vaj za mobilnost je pomembno, da se osredotočimo na pravilno tehniko in postopoma povečujemo obseg gibanja. Vedno začnite počasi, poslušajte svoje telo in sčasoma povečajte intenzivnost, da zagotovite varno in učinkovito izboljšanje mobilnosti.
3. Statično raztezanje po vadbi: Po končani vadbi je čas za statično raztezanje. Takrat se mišice raztegnejo in zadržijo v določenem položaju za 20-30 sekund. To pomaga pri sprostitvi napetosti in povečanju gibljivosti.
4. Redna praksa joge ali pilatesa: Obe metodi sta odlični za izboljšanje gibljivosti in mobilnosti, poleg tega pa tudi povečujeta zavest o telesu in izboljšujeta ravnotežje.
5. Uporaba pripomočkov: Valjčki za miofascialno sproščanje, trakovi za raztezanje in žoge za masažo so odlični pripomočki za izboljšanje mobilnosti in gibljivosti.

Ko vstopamo v srednja leta, je vzdrževanje mobilnosti in gibljivosti še toliko bolj pomembno, še posebej v povezavi z vadbo za moč. Z redno prakso in pravilno tehniko lahko ohranimo svojo funkcionalnost, preprečimo poškodbe in izboljšamo svojo kakovost življenja. Vložite čas in trud v svoje telo – vaše telo vam bo hvaležno!

PREBERI TUDI PRETEKLE PRISPEVKE